poniedziałek, 13 stycznia 2014

PASZTET "Jadzia"

Składniki
30dkg mięsa drobiowego, wołowego lub cielęciny
30dkg surowego boczku
30dkg karczku lub łopatki
30dkg wątróbki drobiowej
1 bułka
2-3 jajka
2 marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
1 por
2 cebule
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy,gałka muszkatołowa
Wykonanie
Na tłuszczu podsmażyć cebulę, pora i czosnek, dodać marchew, pietruszkę, seler, (oprócz wątróbki) dusić, zalać wodą.
Zemleć 3 razy
W powstałym sosie zamoczyć bułkę i też ją przemielić.
Wątróbkę zaparzyć we wrzątku i też przemielić.
2-3 jajka dodac do tej mięsno warzywnej masy plus przyprawy wg uznania i wyrobić dokładnie.
Wyłozyć na wąską blaszkę i ubić mocno ręką, tak wgnieść.
Piec w temp 180 stopni ok godziny, aż będzie odstawać od boków jak upieczone ciasto. Podawać zimne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz