czwartek, 13 marca 2014

Pulpeciki gotowane z sosem warzywnym


Składniki na pulpeciki
1kg mięsa-szynki
2 jajka
1 bułka
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżka otrąb żytnich
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka mąki pełnoziarnistej.
1 duża cebula 
sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie:
Mięso kupujemy i mielimy lub polecamy w sklepie zmielić
najlepsze z szynki, ale może być karczek czy łopatka czy inne drobiowe, 
dodajemy do tego pozostałe składniki, cebulę wcześniej podsmażamy by się zeszkliła.
Bułkę moczymy w mleku lub w wodzie
Wszystko wyrabiamy najlepiej rękami, dodajemy przyprawy tak by było mięso dostatecznie słone i lekko pikantne. 

Wlewamy do gara ok 2 l wody zagotowujemy ją z 1/2 łyżki soli
1 liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim,
na wrzątek wrzucamy zrobione rekami kulki - wielkość zależy do własnego widzimisię. Gotujemy przykryte po wypłynięciu ok 10 minut na mniejszym ogniu. Ja gotowałam w dwóch podzielone na dwie partie.

Wyciągamy łyżką cedzakową.

Sos
Na wodę z gotowanych pulpecików dodajemy warzywa starte na tarce- jakie mamy, ja wrzuciłam całe opakowanie mrożonych słupków warzywnych. Można dorzucic kostkę rosołku warzywnego
Gotujemy kilka minut , można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, sól, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, mielony pieprz, paprykę, 1 łyżeczkę cukru.
Rozdrabniamy to wszystko blenderem
zagęszczamy 1 łyżką mąki pełnoziarnistej z 1 łyżką kukurydzianej, ewentualnie ziemniaczanej. Na koniec dodajemy "śmietanę do zupy"lepsza kwaśna. Zamieszamy i do tego sosu wkładamy wszystkie pulpeciki. One się w tym sosie dobrze zagrzeją i wchłoną smak sosu.
pozostaje nam tylko nałożyć na talerz, zjeść ze surówką, pajdą chleba, czy z ziemniakami , kaszą, czy ryżem - to już do wyboru.
No i smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz