piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowo-migdałowo-cytrynowy




To mój świąteczny mazurek
można powiedzieć, ze od kilku lat go powielam bo jest super w smaku, jesli ktos się jeszcze zastanawia to do dzieła.
Ciasto kruche
wg przepisu dokładnie tego
niczego w nim nie udoskonalać i nie dodawać jest idealne
a na upieczone wykładamy powyższą masę:
Na dużą formę robię masę z 
1 kg pomarańczy
4 cytryn
1 kg cukru
paczki płatków migdałowych. 
(możecie zrobić z połowy i też będzie tylko mniej)
Owoce szoruję i parzę w gorącej wodzie.
Ścieram na grubych oczkach tarki razem ze skóra miąższem, wyławiam tylko pestki. (mam pomocnika do tego rodzaju prac).
Wszystko to wkładam do gara dodaję 1 kg cukru, ok szklanki wody i smażę sobie aż do uzyskania gęstej masy, błyszczącej.
Masa ma smak słodko-gorzki-superowy.
Po usmażeniu dodaję płatki migdałowe (lekko wymieszam z masą 1 opakowanie )                       Zostawiam kilka płatków na przystrojenie:))
Masę rozsmarowuje na spodzie kruchym, przystrajam i zostawiam do całkowitego zastygnięcia, a potem to tylko palce lizać.
No i tak to wygląda jak widać, a jak smakuje? No cóż spróbujcie to się dowiecie.


2 komentarze: