poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Rolada z żółtego sera z pieczarkami




To rolada, którą każdego roku robi na Wielkanoc mój mąż.
A oto przepis - ze starego mojego zeszytu:
Składniki
40 dkg sera żółtego  Gouda w jednym kawałku
40 dkg pieczarek
2 serki topione
cebula
1/4 margaryny
sól, pieprz, ostra papryka

Na margarynie udusić pieczarki starte na grubej tarce, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pod koniec dodać 2 serki topione. Doprawić do smaku, dość mocno na ostro, bo ser żółty jest raczej mdły.
Ser włożyć do foliowego worka bez dziur i do gorącej wody na 40 minut.
Wyjąć na stolnicę gorący rozwałkować jak na roladę.
Na rozwałkowany placek serowy wyłożyć uduszone pieczarki i zwinąć roladę.
Zawinąć w folię spożywczą i ostudzone włożyć do lodówki. Kroić i podawać do chleba, oraz zagryzać do podanego alkoholu :))
Extra rolada i zawsze smakuje wyśmienicie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz