wtorek, 15 lipca 2014

Ciasto wiśniowo-czekoladowe

Czas zbioru różnych owoców, w tym i wiśni. Można z niej robić rożne przetwory i dodawać ja do deserów oraz piec z nią placki.

Na blogach jest wiele przepisów na ten sam placek
oto mój


A przepis 
6 jajek na dużą formę prostokątną
200ml śmietany 12%
40dkg mąki pszennej
100g czekolady 
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z połowy cytryny - małej
wiśnie drylowane ok 25dkg
Wykonanie
mąkę wymieszać z proszkiem i pokrojoną czekoladą plus szczypta soli
białka ubić z sokiem cytryny na sztywno
żółtka cukier, cukier wanilinowy, śmietanę wymieszać robotem 
dodać mąkę, mieszać powoli łyżką, na końcu dodaę pianę i lekko wymieszać.
Wyłożyć na formę wyłożoną papierem lub natłuszczoną
1/2 porcji ciasta
na to położyć wydrylowane wiśnie i przykryć resztą ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok godziny.
Pozypać cukrem pudrem i polać sosem czekoladowym jeśli ktoś ma na to ochotę
wisienka na górze
Ten sam placek sprawdza się w wersji bez śmietany ale z dodatkiem 1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła

1 komentarz: