sobota, 17 stycznia 2015

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie z dodatkami

Tym razem upiekłam chleb pszenno - żytni czy zytnio - pszenny z dodatkiem oliwek, ziaren lnu, rozdrobnionych migdałów i  suszonych owoców żurawiny.
Chleb zrobiony na zakwasie żytnim. Smakuje wyśmienicie.
Mieszanka na chleb - 2 chleby:
Zakwas plus 1 kg mąki żytniej razowej, 1 kg mąki pszennej - pełne ziarno Lubella , łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka miodu  nawłociowego, 2 łyżki soli himalajskiej różowej, 1 łyżka cukru trzcinowego, plus woda.
Oliwa do wysmarowania blachy i płatki żytnie do posypania na dno formy oraz trochę mąki do posypania na wierzch chleba.  Piec ok 1 godziny i 10 minut. Najpierw w temperaturze 230 stopni - 15 minut, później w temperaturze 200 stopni. Kazdy zna możliwosci swojego piecyka. Po wyjeciu chleba i postukaniu go na odwrocie ma wydawać głuchy odgłos.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz