czwartek, 9 stycznia 2014

PIERNIK WSPANIAŁY

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 łyżki kawy mielonej
1 margaryna Kasia lub Palma
4 łyżki miodu
3 łyżki cukru
250 ml śmietany ukwaszonej
2 jajka
gałka muszkatołowa
Do przełożenia: powidła
Polewa czekoladowa


Wykonanie:
W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę, cukier, miód, kawę i kakao. Do ostudzonych składników dodać mąkę zmieszaną z przyprawami, gałką muszkatołową i sodą. Dodać 2 jajka, śmietanę i dobrze wymieszać.
Piec ok 40 minut.
Po upieczeniu można przełozyć powidłami lub innym kremem wg uznania. Polać polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz