poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Seromakowiec lub makoserowiec


2 w 1


A to już końcówka, tak smakował, że znikał w błyskawicznym tempie


A to przepis na to super ciasto 2 w 1
Ciasto kruche wg mojego przepisu.
Masa makowa
500 g maku
miód
rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, cukier,
2 łyżki kaszy manny
Mak sparzyć wieczorem i następnego dnia przemielić 3 razy.
Dodać do niego wszystkie wymienione składniki i podsmażyć go w garnku ok 15 minut.
2 białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, dodać wszystkie bakalie i olejek pomarańczowy lub migdałowy w ilości wg uznania i wymieszać wszystko lekko łyżką.
Wyłożyć na kruche ciasto.
Masa serowa:
1.5 kg sera 
15 dkg masła roztopionego
8 jajek
cukier
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka pomarańczowa kandyzowana,
rodzynki,
migdały
otarta skórka z cytryny
sok z 1 cytryny
Wykonanie
Ser zmielić 3 razy
miksować z cukrem
dodawać po żółtku, mąkę, kaszę, masło i dalej miksować tak do końca. Dodać wszystkie bakalie plus olejek do smaku wg uznania - ja dodałam arakowy.
Wyłożyć na masę makową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec tak ok 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 45-60 minut. Wszystko zależy od piekarnika. 
Ostudzić i wydzielić domownikom, żeby dla was też coś zostało.
Smacznego. I tak w jednym cieście macie dwa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz