Co potrzebne?
4 pieczarki - te wielkie
łyżeczka do wybrania prążków z pieczarek
nóż by usunąć ogonki
ryż na risotto
1 łyżka masła
dodatki do risotta - troszkę białego wytrawnego wina oliwa z oliwek, czosnek, papryka ostra, kilka listków bazylii, pomidorki, ser parmezan no i kawałki wycięte z pieczarek o czym będzie niżej.
Wykonanie.
Duże pieczarki - wyciąć ogonek i łyżeczką wydrążyć prążki wraz z kilkumilimetrowa białą częścią. Uważac by nie przedziurawić pieczarki.
Ogonek i wydrążone części zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Będą potrzebne do risotta.
Po wykonaniu risotta wg Gennara Cantaldo wpakować risotto do pieczarek posmarowanych uprzednio wewnątrz masłem - to do smaku.
Teraz wierzch risotta posypać serem parmezanem i ozdobić małym kawałkiem pomidorka. Ułożyć pieczarki na formie lekko posmarowanej np oliwą z oliwek.
Wstawić do piekarnika ok 200" na 20 minut. Każdy wie jaki ma piekarnik. Obserwować . Ser ma sie stopić , przykolorować, a pieczarka fajnie upiec.Wchodzi tego risotta całkiem sporo do jednej pieczarki, tak, że danie jest pożywne. Można sobie je udoskonalać na swój sposób.
A to instrukcja wykonania riosotta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz