poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Kwiaty cukinii po włosku

U nas niestety te kwiaty cukinii są dużo mniejsze niż te włoskie, ale też się da je usmażyć w cieście i smakują wybornie - ni to kania grzyb, ni to filet rybny. Ale ciekawy smak.
Przepis zaczerpnęłam z wspaniałej KUCHNI ANNY 
gdzie tytuł po włosku to fiori di zucca
Mój końcowy efekt marniejszy ale smaczny.
Składniki
olej do smażenia
kwiaty cukini lub dyni
piwo, mleko, mąka
jajko, 
sól, pieprz do smaku
ser mozarella ( ten z serwatką )
małe śledziki anchois
ilość zależy od ilości kwiatów 
No i trzeba obejrzeć film na którym dokładnie jest pokazane jak to robić

niedziela, 14 sierpnia 2016

Włoski deser- bardzo prosty

Latem nie chce sie nam grzać dodatkowo ciepłem piekarnika. Ten deser jest bardzo prosty, a jednocześnie bardzo dobry. Trzeba go wykonać dokładnie według Gennaro Cantaldo. ja tak zrobiłam i był bardzo pyszny. Bez pieczenia. Bez jajek.
Wykonanie wg filmiku GENNARO CANTALDO
a składniki to:
biszkopty
likier amaretto 150 ml
serek ricotta - ile to zależy od naczynia jakie macie przeznaczone na deser - (ja dodałam 1 serek ricotta i jeden mascarpone, bo takie miałam w posiadaniu)
cukier 3 łyżki stołowe ( też zależy od tego ile słodyczy lubicie)
kakao 2-3 łyżki  ( do części sera i na posypanie wierzchu)
dodatki - płatki migdałów, kawałki czekolady i owoce suszone, kandyzowane ( wg uznania)
widelec do wymieszania tego wszystkiego. Wykonać wg autora deseru i włozyć do lodówki na + - 24 godziny -  jeśli tyle wytrzymacie.
No i miłego oglądania i smacznego. A mnie tak się udało wykonać ten deser
Do kawy - pychota


sobota, 13 sierpnia 2016

Spaghetti z jarmużem.

Dzisiaj zrobiłam spaghetti z jarmużem wg przepisy Gennaro Cantaldo.
To był strzał w "10". Najlepsza pasta ( makaron ) jaką jadłam do tej chwili, a już ich sporo przerobiłam.
Oto talerz z tym wspaniałym spaghetti.

A to przepis i wykonanie według mistrza GENNARO CANTALDO 
Nic nie zmieniałam. Świetnie smakuje.
Składniki
ser parmezan
spaghetti
oliwa z oliwek
jarmuż 1-2 opakowania (ja kupiłam w sklepie Biedronka)
czosnek
papryczka chili
czarne oliwki 12 sztuk
kapary 2 łyżki
3 łyżki stołowe rodzynek sułtańskich
12 małych pomidorków
 lub 3 duże pokrojone
orzechy  ( ja dodałam garść włoskich)
sól
pieprz do smaku.
No i do dzieła.

sobota, 30 lipca 2016

Risotto z pieczarkami

Gościłam dwie Włoszki w czasie ŚDM. Wspaniałe młode dziewczyny no i zaraziły mnie włoską kuchnią. Same zrobiły Pastę Carbonarę. Powieliłam ja i niestety zapomniałam zrobić fotkę. Nastepnym razem to zrobię.
Dzisiaj zrobiłam Risotto z pieczarkami.
Składniki - koniecznie ryż na risotto
wino białe wytrawne lub półsłodkie ok 1/2 szklanki
Bulion drobiowy - rosół ok 1litra
pieczarki 6 sztuk
pól cebuli
oliwa z oliwek plus ( 1/4 masła opcjonalnie )
1 pomidor
ser parmezan lub inny wloskiego pochodzenia-twardy do tarki
Czas ok 25 minut
Efekt poniżej
A przepis i sposób przygotowania oryginalny
poniżej
GENNARO CONTALDO 



poniedziałek, 11 lipca 2016

Nalewka z zielonego owsa.

Płatki owsiane są ponoć bardzo zdrowe. Najzdrowsze gotowane na wodzie bez dodatku mleka. Różne są na to przepisy, ale tym razem to nalewka na zielonym owsie. Skąd go brać? Z pola tam gdzie wiadomo, że jest bez zanieczyszczeń. A jeśli o niego trudno to i kupić można. Teraz bo za chwilę będzie miał twarde ziarenka. Przepis na to cudo i możliwość zakupienia owsa znalazłam TUTAJTUTAJ Ponoć, pomaga na przemęczenie i stres no i na bezsenność jak podają inni.
Trzeba mieć około 1 słoika tych ziaren i zalać je wódką. Zblendować - ja to zrobiłam chyba za dokładnie. Trzymać w ciemnym miejscu ok 2-3 tygodnie wstrząsając co jakiś czas. A później tylko po przefiltrowaniu popijać w kropelkach 15-30 kropelek, najlepiej pod język to najszybciej się wchłaniają. Czego to ludzie nie wymyślą. no i popijać tak około 2 miesięcy. Kiedyś to koń był tym co to mu owies dawano no i osiołek.Dzisiaj będziemy mieć końskie zdrowie po takich kropelkach. Bo dzisiaj wracamy do korzeni w tej całej chemii. Na pola, łąki i do lasów szukać zdrowia. No i znajdujemy tam lekarstwa na każdą chorobę.
A to właśnie mój owies "mleczny" zalany alkoholem. No i owies, żeby go poznali ci co nie znają.Jak minie określony czas to opiszę i wstawię fotkę jak wygląda i smakuje w kropelkach.


czwartek, 7 lipca 2016

A kiedy dzień nadchodzi...

Jest taka piosenka 

Jesteśmy jagódki
czarne jagódki
mieszkamy w lesie zielonym.
Oczka mamy czarne buźki  granatowe 
a sukienki są zielone i seledynowe
 A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi 
idziemy na jagody, na jagody
a nasze czarne serca, czarne serca
biją nam radośnie bum tarara bum.

No i poszliśmy na jagódki do lasu i serca biły radośnie bo las był jagodowy


No i zrobiłam jagody z cukrem do sloiczków,
Jagody mrożone na każda chwilę, gdy przyjdzie na nie ochota i oczywiscie jagody na gofrach z bitą śmietaną.
jeszcze tylko pierogi zrobię i będzie bum tarara bum. 
Kleszczy nie było i chwała im za to, ze sobie gdzieś tam poszły.
Fotki z daniami z jagód zamieszczę niebawem. Idźcie do lasu - jeszcze czas, ptaki śpiewają, drzewa szumią i wszechobecna cisza od gwaru miejskiego i dotlenienie łepetyny i w ogóle samo dobro.

środa, 1 czerwca 2016

Dzień Dziecka małego i dużego.

Zapominamy, że wszyscy jesteśmy dziećmi, tylko jedni są małymi dziećmi inni dużymi.
Wszyscy lubimy słodycze. No i nadszedł Dzień Dziecka czyli święto nas wszystkich  - małych i dużych.
Proponuję błyskawiczny deser - szybkie cukierasy - zdrowe i pyszne.
To trufle własnej roboty w towarzystwie truskawek "olbrzymów"

Użyłam 20 dkg daktyli
10 dkg suszonych śliwek
5 dkg suszonej żurawiny
ziarna słonecznika
płatki migdałów
orzechy włoskie
ziarna sezamu
kakao ( 2 łyżeczki do masy, 3 łyżeczki do posypania)
wiórki kokosowe
1 łyżeczka oleju kokosowego ( nie musi być dodawany)
Można dodawać co się wam podoba. 
Suszone owoce zalałam gorącą wodą by zmiękły na 30 minut.
Po odcedzeniu zblendowałam wszystko ale nie na miazgę tylko na grubsze kawałki, tak by można było coś pochrupać.
Zrobiła się gęsta masa z której zrobiłam kulki i  każdą kulkę obtoczyłam w dowolnej posypce - kokos, pokruszone orzechy z sezamem, kakao.
No i powstał przepyszny deser - do trzymania w lodówce. Tylko kłódka potrzebna.