Czarnuszka to maleńkie czarne ziarenka mające niezapomniany smak, super dodatek do chleba, ciasta drożdżowego i sernika.
Dzisiaj upiekłam chleb z dodatkiem własnie czarnuszki, siemienia lnianego i słonecznika
Nie bardzo jest widoczny dodatek tych ziaren ale jest wyczuwalny. Lubie chleb o nazwie Baltazar i on właśnie ma dużo czarnuszki, siemienia i czego? Nie wiem , ale znajdę na niego sposób tylko kupie odpowiednią mąkę.
A to przepis
zaczyn obudzony ze snu prze noc.
15 dkg mąki żytniej typ 720
15 dkg maki żytniej razowej do wypieku chleba
20 dkg mąki orkiszowej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
woda-tyle by ciasto było dość zwięzłe nie za twarde i nie za bardzo ciapate.
Napiszę wam, że drugim chlebkiem który równolegle piekłam z powyższym (bo zawsze piekę 2 sztuki) był żytnio-gryczany i po wyjęciu z piekarnika wyszła MASAKRA!!!
góra upieczona, dół upieczony a środek-glut.
Powód? Nie wiem, domyślam się, może wody za dużo, maki gryczanej za dużo, brak mąki pszennej co by to wszystko ratowała, ale nauczkę zdobyłam na przyszłość, że tu coś trzeba pomyśleć. A fota tej masakry?
A to przepis
zaczyn obudzony ze snu prze noc.
15 dkg mąki żytniej typ 720
15 dkg maki żytniej razowej do wypieku chleba
20 dkg mąki orkiszowej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
woda-tyle by ciasto było dość zwięzłe nie za twarde i nie za bardzo ciapate.
Napiszę wam, że drugim chlebkiem który równolegle piekłam z powyższym (bo zawsze piekę 2 sztuki) był żytnio-gryczany i po wyjęciu z piekarnika wyszła MASAKRA!!!
góra upieczona, dół upieczony a środek-glut.
Powód? Nie wiem, domyślam się, może wody za dużo, maki gryczanej za dużo, brak mąki pszennej co by to wszystko ratowała, ale nauczkę zdobyłam na przyszłość, że tu coś trzeba pomyśleć. A fota tej masakry?
to po rozcięciu na pół wzdłuż i po godzinnym suszeniu w piekarniku i tak dla ptaszków będzie przeznaczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz