Ja pozaglądałam w różne miejsca na necie i znalazłam kilka przepisów, a dzisiaj zagrillowałam w piekarniku:))
Oto inspiracje:
Z kapustą kiszoną,boczkiem, ziemniakami.
Z kiszoną kapustą - You tube
No i góra przepisów
Przed zawinięciem w sreberko
Kaszankę nacięłam i włożyłam w nacięcie krążki cebuli
Owinęłam kaszankę 2 plastrami wędzonego surowego boczku.
Kawałek folii aluminiowej posmarowałam odrobiną masła.
Nałożyłam na to uprzednio podgotowaną kapustę kiszoną, doprawioną suszonymi grzybkami i ziołami do smaku.
Zawinęłam w folię i włożyłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Po 30 minutach otworzyłam zawiniątko:))
i
zawartość była dość blada więc włączyłam górną grzałkę tym razem termoobiegu na grillowanie-górne przypiekanie
Warto spróbować bo ma to danie ciekawy smak
no i myślę, że dla lubiących piwo pewnie dużo lepiej z tym piwem będzie smakowało.
Na przyszłość zamierzam spróbować obłożenie kaszanki liściem zielonej sparzonej uprzednio kapusty i potraktowanie dania jak gołąbka.
Po zjedzeniu takiego dania - spacer okazuje się być jedynym ratunkiem na przejedzenie:))
Podsumowując: kaszanka zawsze smakuje jak kaszanka, a kapusta jak kapusta, boczek jak boczek i nie ma tu żadnych tajemnic do zgłębienia, raczej to danie na zimę, gdy potrzeba energii.
Mniam ;) Nie powinnam się przyznawać publicznie, że uwielbiam takie jedzenie, ale to prawda.. Już nie mogę się doczekać swojego pierwszego grilowania w tym roku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)