piątek, 20 czerwca 2014

Drożdżowiec - "Niebo w gębie"

Zasmakowało mi ciacho drożdżowe 
z bloga
Oryginalny przepis:


osobiście go posmakowałam na przyjęciu
Postanowiłam go zrobić, - nie ma co porównywać bo nie wyrósł taki wielki, może to powód większej formy u mnie , a może inny?
W każdym bądź razie nie zakalec i smakuje super, tylko z jednym minusem-zapomniałam o czarnuszce, a tak ją lubię.




Po przekrojeniu


Mój przepis na to ciacho
bo ja zawsze muszę dokonywać zmian w oryginałach.
50 dkg mąki pszennej luxusowej do ciast drożdżowych ( może być zwykła)
10 dkg maki pszennej razowej, po to by były otręby, można dołożyć otrąb
100 ml jogurtu naturalnego
ok 1 szklanki cukru
2 żółtka 
1 jajko
1 łyżka masła
drożdże 2,5 dkg

Nadzienie
rodzynki,płatki migdałów, pestki dyni, 1 łyżka nasion lnu, 1 łyżka płatków owsianych i co tam w domu macie no i ta czarnuszka - kto lubi - ja  tak.
pół szklanki wódki - może być mniej do namoczenia owoców
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
to wszystko razem mieszamy w szklance z alkoholem, miodem i rozpuszczonym masłem
Robimy zaczyn:
drożdże rozpuszczam w ciepłym słodkim mleku - ok szklanki mleku i dodaję mąkę, ok 5 dkg i mieszam dokładnie.
Zostawiam w cieple do wyrośnięcia przykryte ściereczką kuchenną.

Gdy wyrośnie dodaję mąkę, cukier, cukier wanilinowy, szczypta soli, jajka, jogurt i ewentualnie mleko jeśli trzeba. Wyrabiamy aż "odejdzie od ręki"
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Rozwałkowujemy na grubość 1,5cm 
smarujemy nadzieniem przygotowanym z dodatkiem alkoholu  (powinno byc gęste i płatki powinny wypić alkohol ) do którego dodajemy też rozpuszczone masło i zwijamy sztruclę zostawiając ok 2 cm z każdej strony na zlepienie,
Sztruclę wkładamy do formy najlepiej na babkę piaskową ale z tortownicy, okręcamy wokół "komina"tortownicy

Posypujemy posypką zrobiona z mąki, cukru i masła - ile? Ile uważacie za słuszne
No i do pieca 180 stopni - ok 45-50 minut
Efekt jak wyżej 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz