Wyszły równie świetne jak kokosanki.
A oto mój przepis na nie
6 białek
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru,
5 dkg masła
3 łyżki mleka
ok 20 dkg wiórek kokosowych
6 łyżek płatków owsianych
Wykonanie
Rozgrzewam piekarnik do 180 "
Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję cukier, mleko i mieszam do rozpuszczenia na małym ogniu.
Dodaję kokosowe wiórki ok 200 g.
Mieszam dokładnie i dodaję następnie błyskawiczne płatki owsiane z pełnego ziarna. Mieszam - zrobi się taka rozsypanka.
Odstawiam do wystudzenia.
Pianę z białek ubijam na sztywno i dodaję mąkę ziemniaczaną.
Ubita pianę łączę łyżką z mieszanką kokosowo-owsianą.
Wykładam na blachę wyłożoną papierem pergaminowym - duża łyżka na jedno ciacho.
Powstanie ponad 20 ciastek.
Piekę w piekarniku 25 - 30 minut - góra dół, lub termoobieg - wtedy niższa temperatura. Na koniec podpiekam dół i gdy są ładnie podrumienione to są już gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz