sobota, 2 stycznia 2016

Egzotyczne ciasto.

Trochę śmiechu z tą nazwą - egzotyczne ciasto. No, ale po świętach owoce zostały i coś z nimi trzeba było zrobić.

 Ciasto upieczone

 Kawałek ciasta z jednej strony
widoczne owoce kaki i ananasa
Kawałek  ciasta z drugiej strony
widoczne owoce kiwi, kaki i ananasa
Nastawić  piekarnik na 180stopni - nagrzać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Owoce:
Ja miałam:
 1 ananasa
wieści o ananasie 
2 kiwi
wieści o kiwi 
1 kaki - persymony
wieści o kaki
Ciasto:
1/2 szklanki oleju lub innego tłuszczu np masła roztopionego w garnuszku
5 jajek
2/3 szklanki cukru
8-9 łyżek mąki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli
wiórki kokosowe
Wykonanie
Owoce obrać pokroić na dowolne kawałki i lekko podsmażyć na patelni z masłem i cukrem - ilość cukru wg uznania , masło 1 łyżka
Zrobić ciasto jak na biszkopt czyli
jajka dobrze ubić z cukrem, plus szczypta soli, gdy już będzie puszysta masa powoli dodawać olej lub roztopiony tłuszcz ciągle ubijając.
Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko i wsypać do jajecznej masy po czym lekko dość dokładnie wymieszać łyżką, żeby nie zniszczyć konsystencji ubitych jaj.
Wyłożyć ciasto łyżką na przygotowaną formę.
Na cieście poukładać owoce jakie posiadamy. W trakcie pieczenia utoną w rosnącym cieście.
Posypać wszystko z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika na ok 45 minut.
Zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok 5 minut
ostudzić przez następne 10 minut i można przewrócić na drugą stronę na kratkę , żeby się wypociło od spodu gdyż pozostawione w formie może zawilgnąć.
Po czym może wrócić do formy.
Kroić i podawać.
Smakowite.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz