piątek, 25 marca 2016

Babka włosko - laskowa z dodatkiem czekolady

Znalazłam przepis w gazetce Biedronki, ale nie za bardzo się go trzymałam z kilku powodów i bazując na nim zrobiłam tzw łamanie przepisów i wyszła taka oto babka.


Przepis
Ciasto: 
15 dkg margaryny
15 dkg masła
25 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg orzechów laskowych
6 jajek
Polewa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie
masło + margaryna + cukier + cukier wanilinowy ucieramy robotem na gładką masę
dodajemy po 1 żółtku . (Trochę pokruszonych orzechów zostawiamy do dekoracji). Orzechy rozdrobnione wrzucamy do ciasta i pokruszoną czekoladę .
Ubijamy pianę z białek i łyżką delikatnie mieszamy ciasto. Jeśli jest za gęste można dodać kilka łyżek 30% śmietany kwaśnej. Ja nie dodawałam, ale następnym razem dodam by ciasto było płynniejsze.
Wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej tara bułką formy na babkę i pieczemy w temp 170 stopni przez ok godzinę. 
Przygotowujemy polewę:
Połowe tabliczki czekolady wkładamy do miseczki czy garnuszka i wkładamy to do drugiego naczynia z gorącą wodą. Dodajemy 2 lub 3 łyżki śmietanki 30% słodkiej i  2 łyżki rozpuszczalnej kawy ( jeśli nie macie takiej to zmieloną ziarnistą)
Ta rozpuszczoną polewą polewamy babkę i posypujemy zostawionymi orzechami.
No i nie wiem czy dotrzyma się do świąt.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz