Przed zapieczeniem
Po zapieczeniu
Potrzebne:
2 cukinie
3 jajka
10dkg mąki
2 łyzeczki masła
olej rzepakowy 1/4 szklanki
mleko 1/4 szklanki
sól do smaku
pieprz kolorowy
suszony rozmaryn i oregano
ser mozarella - 1 jajo z wody
lub kilkanaście małych mozarelek z pudełeczka
Myślę, że normalna mozarella też się świetnie sprawdzi.
No i na dekorację - orzechy, pomidory suszone, oliwki, i co tam macie.
Wykonanie:
Można obejrzeć filmik z Doradcy smaku - bo robiłam jak na filmiku tylko moje proporcje były inne bo mam mniejsze naczynie do zapiekania.
Ja zrobiłam tak:
2 cukinie pokroiłam w talarki ok 2 cm
łyżeczką wybrałam z jednej strony troszkę miąższu bo mi go było szkoda wyrzucać.
Na patelni rozgrzałam trochę oleju i wrzuciłam przyprawy rozmaryn i oregano. Lekko podpiekłam na tym krążki cukinii i po wyjęciu z patelni ułożyłam to w naczyniu żaroodpornym.
Na wgłębienia zrobione łyżką nałozyłam małe kuleczki mozarelli i to wszystko posoliłam i popieprzyłam dodąłam 2 łyzki-plaskie masła.
Teraz zrobiłam ciasto - z 3 jajek - ubiłam zółtka z odrobiną soli tak jak na biszkopt tylko bez proszku do pieczenia dodając kolejno pianę z białek, mleko i na końcu olej .
Ciastem zalałam cukinię i na wierzchu wrzuciłam orzechy włoskie, krojone suszone pomidory i oliwki czarne i zielone oraz małe cebulki konserwowe. Co macie możecie tam wrzucić.
Calość posolilam i popieprzyłam kolorowym pieprzem.
Wstawiłam do piekarnika na 170-180 stopni na ok 40 minut.
Wiecie co ? Nareszcie zapiekanka bez ciapciania. bardzo smaczna. Kolejnym razem dosypię kminku już na etapie patelni i zamienię zwykłą mąkę na pełnoziarnistą.
No i wystarczy na jedno danie i człowiek pojadł.
Mmmm, wygląda bardzo smakowicie :) Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie rozdziela się porcje. Ciekawie smakuje.
OdpowiedzUsuń