sobota, 29 stycznia 2022

Ciasto z jabłkami, marmoladą i polewą czekoladową. Zbliżają się Walentynki.

 Dzisiaj pyszne ciasto wg przepisu siostry Anastazji z książki pt.:Ciasta z owocami siostry Anastazji".

Myślę, że wspaniałe na każdą większą okazję , a szczególnie na Walentynki. Ja zrobiłam na spotkanie rodzinne.


Smakuje wyśmienicie.
Przepis:
Ciasto ucierane
5 jajek
margaryna, lub masło - tyle ile waga jaj  
cukier - tyle ile waga jaj ( ja dałam wg uznania )
mąka - tyle ile waga jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( ja dałam łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku ).
Ciasto biszkoptowe
 wykonać z 5 jaj - dalej każdy wie jak się przygotowuje biszkopt.
Dodatki:
10 jajek
Jabłka 4-5 sztuk
10-15 dkg marmolady twardej ( ja dałam płatki różane utarte z cukrem)
4-5 łyżek tartej bułki, 
proszek do pieczenia
cukier
papier do wyłożenia formy
Wykonanie:
ciasto ucierane
Tłuszcz utrzeć z cukrem stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
wyłożyć do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na to ciasto posypać bułkę tartą i poukładać plastry jabłek z wydrążonym środkiem ok 1 cm grubości ten plaster. ( mnie wyszło 15 plastrów )
W wydrążony środek wkładać marmoladę.
Biszkopt
Teraz wykonać biszkopt z 5 jaj i zalać nim to ciasto z jabłkami.
Wstawić do piekarnika ok 180 stopni  (zależy jak wam piekarnik piecze ) i piec ok 50 minut. U mnie wystarczyło 45 minut.
Jak wystygnie polać polewą czekoladową i smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz