Jakoś nigdy specjalnie nie szukałam szparagow bo nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, a i tak smak był mało ciekawy.
Teraz sięgnęłam do tych , którzy wiedzą jak je przyrządzić by smakowały.
Oto zupa szparagowa wg Pascala Brodnickiego
Co zmieniłam? Dodałam trochę czosnku i papryczki chili. Poza tym wszystko jak u niego. Zupa super. Można teraz korzystać ze szparagów bo lada moment będzie po nich.
A to ważne informacje o szparagach - też od Pascala Brodnickiego
Zakupiłam świetną kawę - nawet 4 opakowania kawy - z których dwie to sprawdzone smaki i polecam Mexico i Strength. India - próbuję. Do zakupu trzech opakowań otrzymałam India za 1 grosz. Taka była wówczas promocja. No i co? Trzeba było upiec ciasteczka kruche z nadzieniem różanym. Powiem tak - smakują wybornie w towarzystwie tej kawy.
Mam automat do pieczenia chleba i czasem zamiast w piekarniku piecze mi się chleb w automacie. Taki zwykły pszenny z mlekiem. Ale przydaje się bo niektórzy go lubią, a czasem robię z niego kanapki tostowe po włosku. Teraz o chlebie. Upiekł się pięknie i tak też smakował.
Dla tych co mają automat to przepis z książki dołączonej do automatu. Troszkę urozmaicony. Ja zaryzykowałam i zamiast suchych drożdży dodałam 21 g drożdży świeżych.
300ml mleka (dodałam więcej bo się okazało, ze to za mało w podanym przepisie), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 54 dkg maki pszennej. Ziarna dyni i słonecznika.
Dp formy wlałam mleko, wsypałam mąkę cukier i sól oraz drożdże rozmieszane z wodą na szczyt mąki.
Włączyłam program 1 Normalny. Waga 1000 dkg, Skórka najciemniejsza bo to jasna mąka.
W momencie gdy automat dopominał się o wsypanie dodatków dołożyłam pestki dyni i słonecznika.
Po 60 minutach od rozpoczęcia pieczenia chlebek bardzo ładnie wyglądał i po krótkim ochłodzeniu już go można było spróbować. Smakuje szczególnie dzieciom.A dorosłym z masłem i powidłami, oraz szklanką mleka. Można traktowac go jako pieczywo tostowe i robić kanapki. Problem jest taki ,że znika zbyt szybko.
Od jakiegoś czasu pojawiły się pieczarki - bardzo duże przeznaczone do grilowania. Pakowane po 4 sztuki. Postanowiłam je nadziać risottem z pieczarkami.
Co potrzebne?
4 pieczarki - te wielkie
łyżeczka do wybrania prążków z pieczarek
nóż by usunąć ogonki
ryż na risotto
1 łyżka masła
dodatki do risotta - troszkę białego wytrawnego wina oliwa z oliwek, czosnek, papryka ostra, kilka listków bazylii, pomidorki, ser parmezan no i kawałki wycięte z pieczarek o czym będzie niżej.
Wykonanie.
Duże pieczarki - wyciąć ogonek i łyżeczką wydrążyć prążki
wraz z kilkumilimetrowa białą częścią. Uważac by nie przedziurawić
pieczarki.
Ogonek i wydrążone części zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Będą potrzebne do risotta.
Po wykonaniu risotta wg Gennara Cantaldo wpakować risotto do pieczarek posmarowanych uprzednio wewnątrz masłem - to do smaku.
Teraz wierzch risotta posypać serem parmezanem i ozdobić małym kawałkiem pomidorka. Ułożyć pieczarki na formie lekko posmarowanej np oliwą z oliwek.
Wstawić do piekarnika ok 200" na 20 minut. Każdy wie jaki ma piekarnik. Obserwować . Ser ma sie stopić , przykolorować, a pieczarka fajnie upiec.Wchodzi tego risotta całkiem sporo do jednej pieczarki, tak, że danie jest pożywne. Można sobie je udoskonalać na swój sposób.
U nas niestety te kwiaty cukinii są dużo mniejsze niż te włoskie, ale też się da je usmażyć w cieście i smakują wybornie - ni to kania grzyb, ni to filet rybny. Ale ciekawy smak.
Przepis zaczerpnęłam z wspaniałej KUCHNI ANNY
gdzie tytuł po włosku to fiori di zucca
Mój końcowy efekt marniejszy ale smaczny.
Składniki
olej do smażenia
kwiaty cukini lub dyni
piwo, mleko, mąka
jajko,
sól, pieprz do smaku
ser mozarella ( ten z serwatką )
małe śledziki anchois
ilość zależy od ilości kwiatów
No i trzeba obejrzeć film na którym dokładnie jest pokazane jak to robić
Latem nie chce sie nam grzać dodatkowo ciepłem piekarnika. Ten deser jest bardzo prosty, a jednocześnie bardzo dobry. Trzeba go wykonać dokładnie według Gennaro Cantaldo. ja tak zrobiłam i był bardzo pyszny. Bez pieczenia. Bez jajek.
Wykonanie wg filmiku GENNARO CANTALDO
a składniki to:
biszkopty
likier amaretto 150 ml
serek ricotta - ile to zależy od naczynia jakie macie przeznaczone na deser - (ja dodałam 1 serek ricotta i jeden mascarpone, bo takie miałam w posiadaniu)
cukier 3 łyżki stołowe ( też zależy od tego ile słodyczy lubicie)
kakao 2-3 łyżki ( do części sera i na posypanie wierzchu)
dodatki - płatki migdałów, kawałki czekolady i owoce suszone, kandyzowane ( wg uznania)
widelec do wymieszania tego wszystkiego. Wykonać wg autora deseru i włozyć do lodówki na + - 24 godziny - jeśli tyle wytrzymacie.
No i miłego oglądania i smacznego. A mnie tak się udało wykonać ten deser
Nic nie zmieniałam. Świetnie smakuje.
Składniki
ser parmezan
spaghetti
oliwa z oliwek
jarmuż 1-2 opakowania (ja kupiłam w sklepie Biedronka)
czosnek
papryczka chili
czarne oliwki 12 sztuk
kapary 2 łyżki
3 łyżki stołowe rodzynek sułtańskich
12 małych pomidorków
lub 3 duże pokrojone
orzechy ( ja dodałam garść włoskich)
sól
pieprz do smaku.
No i do dzieła.