sobota, 6 lipca 2019

Rabarbarowe z chmurką

Wprawdzie czas na rabarbar się kończy ale jeszcze można upiec ciasto , trochę inne niż zwykle. Podejrzałam kilka przepisów, ale najbardziej spodobał mi się TENNo i powstało piękne ciasto i smakowało, jak nigdy. Co w przepisie zmieniłam? W moim piecu piekłam nie na 150, ale na 160 stopni, bo przy 150 nie było przykolorowane. Poza tym zmniejszyłam ilość cukru na mniejszą. Reszta - do masy dodałam garść płatków owsianych górskich i łyżkę mielonej bułki. Można jeszcze czegoś sypnąć jak ktoś lubi np. otręby. No i smacznego!


piątek, 3 maja 2019

Bakłażany pieczone.

Bakłażan sam w sobie ma mdły smak, ale z właściwymi dodatkami smakuje doskonale. Sięgnęłam do włoskiej kuchni i to był strzał w "10". Polecam każdemu to danie. Wspaniale smakuje, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Poniżej fotka, która nie oddaje smaku, ale zachęca do zrobienia tego dania.
Oryginalny przepis i sposób wykonania jest TUTAJ

A oto fotka dania

      Co bym zmieniła w przyszłości? Do wody w naczyniu dodała bym paprykę ostrą i bulion bym rozpuściła w tej wodzie zamiast wrzucać kawałki do formy. To pozwoli na równomierne rozmieszczenie przypraw. Poza tym w moim piecu pieczenie zadziałało w temperaturze ok 200 stopni. Ile wody? Trochę mniej niż do połowy obwodu bakłażana. Piec w piekarniku aż woda wyparuje to jest ok 50 minut. No i pilnować bo każdy piekarnik piecze inaczej. No i smacznego.

niedziela, 10 lutego 2019

Walentynkowy deser dla dwojga - prosty przepis.

Czekolada w czekoladzie dla 2 osób
Fondat czekoladowy
Lava cake
jak podaje 

Zrobiłam dokładnie według przepisu.
Czas łączny do wykonania i upieczenia to ok 30 minut, a nawet krócej.
Można zrobić na "poczekaniu"

Składniki
100 g gorzkiej czekolady 70-80% ( może być 64%)
50 g masła ( miałam 15 masła i 25 oleju kokosowego)
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki
1 łyżka kakao do posypania kokilki ( to moja propozycja , gdyż w opisie jest mąka do wysypania kokilki, mąka pozostawia białe ślady - kakao - nie)
no i owoce i gałka lodów waniliowych ( lodów nie miałam - to do dekoracji)
szczypta soli

Piekarnik ustawić na 200 stopni
z blachą w środku

Wykonanie
czekoladę połamać na kosteczki
dodać masło
rozpuścić w wodnej kąpieli lub kuchence mikrofalowej ale na niskiej temperaturze, 
żeby się nie zważyło. Ostudzić.
Jajka wymieszać z cukrem trzepaczką - nie ubijać.
Dodać szczyptę soli, schłodzoną czekoladę i łyżkę mąki.
Dobrze wymieszać.
Kokilki pojemność ok 200 ml wysmarować  masłem wysypać kakaem.

Napełnić kokilki do 3/4 wysokości kokilki. 
Wstawić na blachę do piekarnika i piec ok 8-10 -11 minut
zależy od pieca
urosną!
Delikatnie wyłożyć na talerzyk .
dodać owoce np truskawki, maliny, wiśnie
gałkę ulubionych lodów.
I żadna Walentynka, ani Walenty nie pozostaną obojętni wobec tego smakołyku. 
Niebo w gębie!!!
Chcecie więcej- podwójcie ilość składników.

Przepis sprawdziłam i oto wynik




To była pierwsza próba przed Walentynkami  i udana
Następnym razem wrzucę fotkę z lawą w środku bo nie zdążyłam zrobić, gdyż wcześniej zjadłam.


piątek, 8 lutego 2019

Walentynkowe ciasteczka poprawiające humor i nie tylko.

Niedługo Walentynki i Walenty czy Walentynka mogą wcześniej upiec wspaniałe ciasteczka, których przepis znalazłam w książce Dr W. Strehlowa pt. "Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa. św. Hildegardy z Bingen Przepisy, lekarstwa, diety.

"Ciasteczka wspomagające nerwy
zdolność koncentracji, a nawet inteligencję.
Ciasteczka te chronią pięć narządów zmysłów przed starzeniem.
Ciasteczka sprawią, że twój nastrój będzie pogodny...sprawią, że będziesz sprawny, silny i wesoły"
 (cytat z książki)

Oto przepis

400 g mąki orkiszowej,
250 g masła,
150 g (może być mniej wg mnie ) trzcinowego cukru,
200 g zmielonych migdałów,
20 g startego cynamonu,
20 g gałki muszkatołowej startej,
10 g startych goździków,
2 jajka,
trochę soli, 
woda w razie potrzeby.

Wykonanie
Mąkę wsypać na stolnice dodać pokrojone miękkie masło, wszystkie przyprawy.  
Posiekać dużym nożem, po czym szybko zagnieść ciasto i odstawić do lodówki przykryte folią na 1/2 godziny. W tym czasie nagrzać piec do 180 st. C
Ciasto rozwałkować na grubość - uwaga! 2-3 mm.
No i Wasza to inwencja będzie jakie kształty przyjmą. Moje wycinałam foremką z serduszkiem.
Układamy na blasze - najlepiej tej z piecyka -wyłożonej papierem do pieczenia. 
Nic nie natłuszczamy.
Pieczemy tyle minut by nie spalić.
Nie wiem jaki piec miała Hildegarda bo ona zaleca 20-25 minut. 
Moje pierwsze w takiej temperaturze i przy 20 minutach były zbytnio przypalone, 
nie nadawały się do jedzenia...
Następne piekłam 12 minut i to wystarczyło w zupełności.
To sami wypróbujcie jak to będzie u was, może najpierw upieczcie 2 ciasteczka i sprawdźcie czas pieczenia jaki was zadowoli. Każdy piekarnik inaczej piecze. 
Ciasteczka są cieniutkie i nie wymagają dużo czasu.
No i smacznego. Do kawy, herbatki we dwoje czy więcej osób - wyśmienite.
A oto one.






niedziela, 6 stycznia 2019

Bułeczki z masłem czosnkowym i serem


To bułeczki z masłem czosnkowym i tartym serem.


Smakują bardzo dobrze wręcz niebezpiecznie bo można ich zjeść zbyt dużo, a przecież dopiero święta i Sylwester za nami.
Wykonanie
500g mąki 
20g drożdży
10g soli
8g cukru
ok 250-300 ml wody lekko ciepłej
Z powyższych składników robimy ciasto drożdżowe. Gdy urośnie wałkujemy na prostokąt o grubości ok 1cm
Do posmarowania:
rozpuszczone 2 łyżki masła + 2 ząbki czosnku ( możecie dać mniej lub więcej)
ser starty ( ja miałam zielony z dodatkiem bazylii i włoski ser Parmigiano Reggano
ile? Ile chcecie, to zależy od Was.
Dodatki
mogą być lub nie.
Ja dodałam kilka pokrojonych włoskich orzechów i maleńkie kawałki kabanosów, suszoną pietruszkę i dowolną przyprawę np pieprz.
Teraz:
Smarujemy prostokąt ciasta masłem czosnkowym zostawiając trochę na posmarowanie bułeczek na wierzchu.
Dalej posypujemy startym serem, posypujemy różnymi dodatkami i listkami świeżymi lub suszonymi.
zwijamy ciasto w roladę, lekko przygniatamy na całej długości.
Ostrym nożem kroimy"kromki" grubości 3-4 cm. 
Układamy
 te kromeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką by podrosły.
Piekarnik
nagrzewamy do ok 200 stopni
Po wyrośnięciu 
malujemy wierzch bułeczek pozostałym masłem czosnkowym
posypujemy startym serem i do piecyka
na 20-25 minut.
Jeśli blade można na koniec podkolorować grzaniem górnym.
No i poczekać chociaż chwilę by można było jeść.
Ukryć przynajmniej 2 na następny dzień.
Z tej ilości mąki wychodzi 10 bułeczek dość dużych, ale nie na tyle dużych by coś z nich zostało na dłużej.
Smacznego.
Tu można samemu improwizować z dodatkami czy z rodzajem mąki.




środa, 15 sierpnia 2018

Upał. Ciasto dla ochłody bez pieczenia.

Tyle sierpniowych gorących dni. I jeszcze ciepłych za nami i przed nami.
Proponuję szybkie ciasto dla ochłody. Bez pieczenia.


Przepis
Blaszka 20 x20cm
Biszkopty
kawa
opcjonalnie alkohol
owoce: brzoskwinie
banany
arbuz
1 śmietanka 30%
1 serek mascarpone
1galaretka cytrynowa
1galaretka dowolnego smaku
Wykonanie
Biszkopty (ja miałam podłużne , ale okrągłe też się sprawdzą - wypełnić kawałkami puste przestrzenie) krótko! zamaczamy w rozpuszczonej kawie - z obu stron, kawa może być z dodatkiem alkoholu,
układamy na blaszce,
ubijamy śmietankę, dodajemy po trochu serek mascarpone, mieszamy i wlewamy po trochu tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż  jest w przepisie, wkładamy do tego pokrojone owoce mieszamy i wykładamy na biszkopty.
wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia.
Gdy stężeje na wierzch wylewamy tężejąca galaretkę dowolnego smaku (rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż jest w przepisie).
Do lodówki i ... najlepsze jest ciasto na drugi dzień gdy go wykonujemy wieczorem lub wieczorem gdy wykonujemy go rankiem.
No i jest super na upały, smacznego!

niedziela, 29 kwietnia 2018

Pokrzywa - jajecznica z pokrzywami.

Zaczęła się wiosna podobna do lata -  to będzie sporo o ziołach i możliwościach ich zastosowania. Właściwy moment na zbiór pokrzywy to czas pełni księżyca.
Dzisiaj - jajecznica z pokrzywą. Niebo w gębie. Jeśli ktoś lubi jajecznicę.
Najpierw na łąkę po pokrzywę.

Jest jej pod dostatkiem i można się nią parzyć dla zdrowia lub chronić rękawiczkami.
Jakie ma właściwości zdrowotne?
To w dziale zioła sobie poczytajcie.
Teraz przepis na jajecznicę:
- smalczyk własnej roboty lub masło
-2 duże garści pokrzywy lub więcej - zrywane wierzchołki tak ok 6-8 listków na wierzchołku.
3 jajka. Może być więcej lub mniej , zależy ile osób i jaki ktoś jest głodny.
Wykonanie:
pokrzywę płuczemy zimną wodą  i kroimy tak z grubsza
Smalczyk roztapiamy
wrzucamy pokrzywę (może skwierczeć bo mokra)
podsmażamy - ona zmniejszy się jak szpinak, można ja fajnie podpiec na smalczyku.
Dodajemy jajka sól i pieprz i robimy jajecznice jak kto lubi. 
Gotowe! A smakuje wybornie. Coś jak jajecznica z grzybami. Polecam!