środa, 31 grudnia 2014

Nowa szarlotka na Nowy Rok

Idzie Nowy 2015 Rok. Żegnamy ten Stary, który już się skurczył od starości i który był pełen różnych wydarzeń i tych wspaniałych i tych o kórych nie chcemy pamiętać. Ale jeśli żyjemy to znaczy, że przeżyliśmy.
Aby  ten Nowy - jeszcze malenki był lepszy niż 2014 i aby pokój zapanował na świecie na miarę XXI wieku, by człowiek był człowiekiem dla człowieka, a nie wilkiem.
By każde dziecko miało kochającą rodzinę.
By Bóg nam błogosławił na drogach naszego życia, byśmy zachowali pokój ducha w każdej sprawie.
Spełnienia marzeń każdego z nas, nawet tych najskrytszych.
No i byśmy z sercem podchodzili do wykonywania dań, ciast i chlebów.

No i szarlotka na Nowy Rok
z przepisu Ani
TUTAJ

Użyłam wspaniale smakujących i pachnących jabłek prażonych z firmy Bakalland
( napisano na słoiku - bez konserwantów, bez aromatów)


Podsumowując  - jest bardzo smaczna, a pieczemy tylko spód, którego przepis możemy zmieniać według uznania. Ja wykonałam wszystko wg wyżej podanego przepisu. Następnym razem zmienię spód na lżejszy - mniej mąki ziemniaczanej.
 No i kolejnym razem nawilżę minimalnie biszkopty w kawie lub więcej kawy dodam do śmietanowej masy. :))


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Czas popierniczyć

Pierniczki - jeszcze przed udekorowaniem. Niektóre mają dziurki do zawieszenia na choinkę. Przepis znalazłam w kilku miejscach, ale podaję jeden - TUTAJ
Nie są mieciutkie - jak kazde miodowe ciasto, będa może kiedyś mieciutkie:))


niedziela, 5 października 2014

Plackochleb z winogronem

Trochę rzadko tu bywam, ale nadrabiam zaległości sezonowym wypiekiem.
Skorzystałam z przepisu w necie , tylko go trochę przerobiłam na swój sposób. Szukałam przepisu na ciasto z winogronem bo mam winnice na balkonie.
No i znalazłam jako pierwszy przepis TEN
jest to nazwane Schiacciata con l'uva, ciężko wymówić i napisać, ja to nazwałam plackochleb
no i tak przepis zmodyfikowałam

Składniki
60 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej, chlebowej
2 płaskie łyżki soli
6 łyżek cukru
1/2 paczki drożdży
letnia woda
60 dkg winogron
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki rozdrobnionego rozmarynu /świeżego/

Wykonanie:
Zaczyn z drożdży
Do zaczynu dodać mąkę, wodę wg zapotrzebowania, cukier, sól, oliwę z oliwek  i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 2 części.
Formę  wysmarować oliwą, wyłożyć jedną część ciasta i połowę winogron, posypać je 1 łyżką rozmarynu, rozwałkować drugą część ciasta i nałożyć na poprzednia warstwę, tak by zlepić obie części dookoła formy.
Na wierzch nałożyć pozostałe winogrona przyciskając je do ciasta, posypać resztą rozmarynu i polać oliwą z oliwek.

Piec w nagrzanym do ok 200 stopni piekarniku ok 50 minut.
Wystudzić i zajadać / gorące zjedzone nas rozedmie /.

A to foty



Polecam bo smaki ciekawe, bo to proste, tanie i ciekawe.



środa, 10 września 2014

Kanie jak talerze i rydze wśród...

Ciąg dalszy grzybobrania. Oczywiście w innym dniu niż poprzednie.
Tym razem kanie wielkie jak talerze i rydze wśród muchomorów.


Kanie potraktowałam jak schabowego, tylko bez bicia.


Połowa rydzów zjedzona po usmażeniu
połowa zakiszona po raz pierwszy
czy będą smakowały-się okaże za 2 tygodnie



czwartek, 28 sierpnia 2014

Grzybobranie

Patrzcie jak pięknie rosły i ile tego zebraliśmy w niecałe 2 godziny. To nie było zbieranie tylko koszenie:))




jedno wiadro


drugie wiadro


2 x taka paka


A tu jako ciekawostka leśna - inne grzyby

białe

i czerwone



niedziela, 17 sierpnia 2014

Moje kolorowe

Zaczął się czas zbiorów i wreszcie zobaczyłam moje kolorowe ziemniaki
to one i danie z nich kolorowe
białe, różowe i fioletowe

przed ugotowaniem



no i po ugotowaniu podane
wyglądają tak:




wtorek, 15 lipca 2014

Ogromne drożdżowe

Jako, że drożdżowe ciasto większość z nas lubi zrobiłam na niedziele taki ogromny z rodzynkami. Zawsze można go zjeść do herbaty, kawy czy nawet do mleka. To takie uniwersalne ciasto. A, że trochę nas będzie przy stole to wyszedł ogromny drożdżowiec, ale pyszny.
pięknie się upiekł - nie rozwalił się. To taka wielka sztrucla.


 A tu porcja do zjedzenia.

Przepis - jak na każde ciasto dordżdżowe - żadnej filozofii
u mnie już był przepis przy poście o cieście drożdżowym więc nie będę powtarzała.