niedziela, 29 kwietnia 2018

Pokrzywa - jajecznica z pokrzywami.

Zaczęła się wiosna podobna do lata -  to będzie sporo o ziołach i możliwościach ich zastosowania. Właściwy moment na zbiór pokrzywy to czas pełni księżyca.
Dzisiaj - jajecznica z pokrzywą. Niebo w gębie. Jeśli ktoś lubi jajecznicę.
Najpierw na łąkę po pokrzywę.

Jest jej pod dostatkiem i można się nią parzyć dla zdrowia lub chronić rękawiczkami.
Jakie ma właściwości zdrowotne?
To w dziale zioła sobie poczytajcie.
Teraz przepis na jajecznicę:
- smalczyk własnej roboty lub masło
-2 duże garści pokrzywy lub więcej - zrywane wierzchołki tak ok 6-8 listków na wierzchołku.
3 jajka. Może być więcej lub mniej , zależy ile osób i jaki ktoś jest głodny.
Wykonanie:
pokrzywę płuczemy zimną wodą  i kroimy tak z grubsza
Smalczyk roztapiamy
wrzucamy pokrzywę (może skwierczeć bo mokra)
podsmażamy - ona zmniejszy się jak szpinak, można ja fajnie podpiec na smalczyku.
Dodajemy jajka sól i pieprz i robimy jajecznice jak kto lubi. 
Gotowe! A smakuje wybornie. Coś jak jajecznica z grzybami. Polecam!



sobota, 3 marca 2018

Mielone i puree ziemniaczano-selerowe

Mielone - ale zawsze można coś zmienić. Zamiast tej tradycyjnej bułki, która nie wiadomo czy jest jeszcze bułką dodajemy kaszę. Jaką? Wg uznania. I tak pół na pół. Ile mięsa tyle kaszy - wzrokowo.
A skorzystałam z przepisu TEGO.
No i puree w tym wydaniu było extra. Sami spróbujcie.

niedziela, 11 lutego 2018

Zapusty. Pączki

Ostatnie dni objadania się. Pączki z różanym nadzieniem.
Przepisu nie podaję bo jest ich bez liku, a już w innym miejscu na moim blogu też pączusie są z przepisem jak je wykonać.
Jedno zaznaczę co jest ważne - nadzienie wkładajcie "suche" np. różane płatki ucierane z cukrem, lub marmoladę o smaku różanym (taką ze sklepu).
Nie sprawdzają się rzadkie dżemy- wypłyną w trakcie rośnięcia pączków, chyba że będą pączki nadziewane po upieczeniu. 

Moje pączusie znikały szybko z talerza
Smacznego:

niedziela, 7 stycznia 2018

Przekąski z bakłażana

Bakłażan jest warzywem z którym nie bardzo wiemy co mamy zrobić. Ja robiłam już na wzór dania włoskiego  makaron z bakłażanem. Dzisiaj po obejrzeniu propozycji Karola Okrasy zrobiłam jedną z nich - przekąski z bakłażana.



Powiem tak - nowe smaki , ale super jak się coś chce przekąsić w ciągu dnia, nie tylko na jakieś tam okazje.
Zatem skład:
2 bakłażany
1ser ricotta
rukola
gruszka lub inny owoc
figi
ocet balsamiczny
sól pieprz i miód (1 łyżka )
Patelnia grilowa lub inna,
oliwa z oliwek.
Wykonanie
Nadzienie:
- figi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w occie balsamicznym aż on wyparuje,
- obraną gruszkę lub inny owoc kroimy na płaskie talarki,
- ser ricotta mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżką miodu,
- dodajemy ugotowane w occie balsamicznym figi,
- bakłażana umytego kroimy wzdłuż na plastry grubości 5-10 mm
- plastry solimy, pieprzymy i polewamy oliwą, pocieramy jedne o drugie by rozprowadzić składniki,
- na dobrze podgrzana patelnię kładziemy plastry o opiekamy z dwóch stron aż zmiękną, ale nie będą się rozlatywały,
- wykładamy je na talerz.
Teraz wkładamy nadzienie czy farsz jak tam chcecie to nazywać dodajemy 2 talarki gruszki, 
- rukolę 
-zwijamy to wszystko
- układamy na talerzu.
Odstawiamy na godzinę by się wszystkie części nasyciły sobą
Co do przekąsek ze skórą ( to te czarne na moim talerzu)
to raczej ich nie zjemy, można tylko rozwinąć i wyjeść ze środka wszystko,         a wnętrze bakłażana wybrać łyżeczką.
Smacznego!

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Szparagowa

Jakoś nigdy specjalnie nie szukałam szparagow bo nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, a i tak smak był mało ciekawy.
Teraz sięgnęłam do tych , którzy wiedzą jak je przyrządzić by smakowały.
Oto zupa szparagowa wg Pascala Brodnickiego
Co zmieniłam? Dodałam trochę czosnku i papryczki chili. Poza tym wszystko jak u niego.  Zupa super. Można teraz korzystać ze szparagów bo lada moment będzie po nich.

A to ważne informacje o szparagach - też od Pascala Brodnickiego


sobota, 14 stycznia 2017

Kawa i ciasteczka

Zakupiłam świetną kawę - nawet 4 opakowania kawy - z których dwie to sprawdzone smaki i polecam Mexico i Strength. India - próbuję. Do zakupu trzech opakowań otrzymałam India za 1 grosz. Taka była wówczas promocja. No i co? Trzeba było upiec ciasteczka kruche z nadzieniem różanym. Powiem tak - smakują wybornie w towarzystwie tej kawy.

Super kawa zakupiona TUTAJ
A promocje są różne.


A do tej kawy ciasteczka
kruche z nadzieniem różanym

Przepis na ciasteczka
60 dkg maki pszennej
30 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka - 1 całe, 3 żółtka
cukier puder wg uznania
cukier waniliowy lub wanilinowy
szczypta soli.
Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników
rozwałkować na grubość ok 5 mm
wycinać kwadraty lub koła dowolnej wielkości
nakładać konfiturę z róży, dobrze zlepić,
pomalować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku 180-190 stopni ok 15 minut.
Smacznego!