Ja robię swojską na cieście puchowym z dodatkiem normalnych drożdży.
Przed włożeniem do piekarnika
Po upieczeniu
A to jedna z części po przekroju
No i smacznego
A teraz przepis na ciasto
25-30 dkg mąki
6 łyżek oleju - ja dałam z pestek winogron
woda i mleko
sól, cukier
1/4 paczki drożdży.
Teraz z mąki ok 1/2 szklanki, drożdży pół szklanki lekko ciepłego mleka i 1 łyżki cukru szczypty soli robię tzw zaczyn do ciasta. przykrywam ściereczka i zostawiam w ciepłym miejscu na pół godziny- urosło.
Łącze z pozostałą mąką i wyrabiam dodając w razie konieczności wodę letnia i koniecznie olej. ciasto powinno być średnio twarde nie za miękkie i nie za twarde.
Gdy tzw odchodzi od reki przykrywamy ściereczką naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsca na pół godziny - urosło.
Wykładamy na formę do pizzy i rozkładamy rekami umoczonymi w oleju zaciągając ciasto na boki formy. Smarujemy olejem i posypujemy lekko tartą bułką.
Na to smarujemy sosem pomidorowym - ja dodaję taki ze sklepu gotowy do pizzy - krojone drobno pomidory w sosie własnym i do tego dodaję dodatki smakowe wg uznania pieprz, sól, zioła lub gotową mieszankę ziół do pizzy.
nie za dużo tego sosu bo będzie mokre ciasto.
Teraz na to nakładam co mam , ale pieczarki podsmażam z cebulą , żeby z nich woda się ulotniła, dalej szynka, ogórek , i co wam do głowy przychodzi.
Załadowane wkładamy do piekarnika na ok 20 minut 200 stopni.
Rośnie i się piecze. w tym czasie ścieram ser na tarle - na grubych oczkach i po 20 minutach wrzucam na wierzch ser na 10 minut dalszego pieczenia.
Jesli posypiecie serem wcześniej mogą być kłopoty bo się zapiecze za bardzo i będzie twardy.
W przygotowaniu tzw pizzy sycylijskiej ser kładzie się na sos i dopiero resztę produktów.
Ser im lepszy do pizzy tym smaczniejsza pizza.
No i po upieczeniu kroimy i zjadamy.
Bardzo lubię domową pizzę. A jadłaś z kiszoną kapustą? Ekstrema ale polecam. :)
OdpowiedzUsuń