czwartek, 13 lutego 2014

ZAPIEKANKA "NA WINIE"

Zapiekanka "na winie" jest pewną formą sprzątania tego co się pod rękę nawinie. Mamy zawsze jakieś resztki z jedzenia, resztki wędliny, mięsa, ziemniaków, sera białego, żółtego itd.
Z tego wszystkiego możemy zrobić danie pt "Na winie"
Oto moja zapiekanka
Naczynie do zapiekanek smaruję olejem.
Na patelni podsmażam cebule - 2 sztuki
Do mojej zapiekanki zastosowałam ziemniaki z poprzedniego dnia bo są bardziej twarde niż w dniu gotowania, były z lodówki. 
Pokroiłam je na talarki dość grube, do tego dodałam brokuły, ser biały, resztki sera żółtego, kalafior, marchewkę - oczywiście warzywa wcześniej już podgotowane al dente lub z wczorajszego dnia.
Żeby się to trzymało razem to 2 całe jajka zmiksowałam ze słodką śmietaną ok szklanki i doprawiłam to solą, pieprzem, chili, ziołami prowansalskimi, wg uznania.
zalałam to wszystko co włożyłam do naczynia żaroodpornego
Włożyłam do piekarnika 200 stopni i ok 30 minut zapiekałam. można dłużej, żeby się zrobiła chrupiąca skórka na wierzchu. 
Podajemy jako danie z jogurtem, kefirem lub piwem - jak kto woli.

1 komentarz:

  1. Czasem też robię rzeczy " na winie". Zazwyczaj wychodzą lepsze niż te wielce planowane. :)

    OdpowiedzUsuń