Kiedy ostatnio dodawałam przyprawę do pizzy była to przyprawa do Pizzy sycylijskiej. Tam wyczytałam, że ser dajemy na sos pomidorowy. Potwierdziła to moja sąsiadka pracująca w pizzeri już od paru lat w Da Grasso , że zawsze wsypują ser na sos, a nie na końcu.
Jeszcze dodała, że nie podsmażają pieczarek tylko dają surowe jako dodatki ale w takich ilościach by nie wydzieliła się z nich woda, która by spowodowała tzw ciapę na pizzy.
A to przepis na pizzę sycylijska z opakowania przyprawy Kami;
Ciasto
300g mąki
3/4 szkl wody
20g drozdży
2 łyzki oleju - daję więcej
sól
Dodatki;
20-25 oliwek
4 plastry szynki
cebula, papryka,
100g żółtego sera
Sos:
1puszka (400g) pomidórów bez skóry ( ja smaruję przecierem pomidorowym w ilości 1 puszka.)
1 opakowanie przyprawy do pizzy Kamis
Wykonanie:
Pomidory zmiksować, dodać mieszankę przypraw, odstawić na 15 minut.
Ciasto zagnieść z drożdży, wody, mąki i szczypty soli, dodając na koniec olej.
Zostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować cienko na wielkość formy tj 35x40cm lub okrągła w przybliżonych rozmiarach.
Cebulę pokroić w pióra, paprykę a paski.
Ciasto posmarować 2 łyżkami sosu i posypać startym serem.
Na wierzchu ułożyć szynkę, cebulę, paprykę, oliwki.
Piec w temp 220 stopni przez ok 15 minut.Podawać z resztą zrobionego sosu.
przepis z www.kamis.pl
A to własnie ta przyprawa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz