poniedziałek, 23 lutego 2015

Dietetyczne danie kolorowe - dla zabieganych.

Wspaniale smakuje, a czasu tak mało zajmuje.
Wystarczy ok 15 minut by było gotowe.


A oto przepis:
Składniki
Mięso drobiowe - najlepiej filet,
1 ananas dojrzały,
Z warzyw może być tylko marchew, jeśli ktoś woli więcej to wg uznania:
1 marchewka,
1 pietruszka,
seler naciowy
i kto co jeszcze ma to może dodać
olej rzepakowy
sól, pieprz

Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry,
seler naciowy na krótkie kawałki.
Warzywa przyrządzić na parze. Można do naczyznia wstawić durszlak i przykryć pokrywką i też będzie parownik. Trwa to ok 10 minut,
Mięso - użyłam indyczego gulaszowego, może być filet z kurczaka, lub filet z indyka, wtedy trzeba je lekko zbić na kotlety.
Wersja z filetami jest o wiele krótsza jeśli idzie o smażeniem to mięso gulaszowe wymaga wiecej czasu.
Mięso posolić, popieprzyć, a do indyka mozna dodać specjalną przyprawę do indyka. Na patelnię nalać oleju rzepakowego  opiec mięso z dóch stron. W tym czasie przygotować dojrzałego ananasa - obrać i pokroić na plastry ok 1,5 cm grube lub cząstki , wyjmując twardy środek.
Po usmażeniu mięsa i wyjęciu go z patelni na to miejsce wlac kieliszek wody i wyłożyć plastry ananasa, posypać lub nie płatkami migdałów, dodac rodzynki i co nam przyjdzie do głowy i poddusić pod przykryciem  - z dóch stron przez 5 minut.
Po odkryciu pokrywki można troche podpiec na kolorek. 
No i danie gotowe.
Wyłożyć na talerz i podawac polane resztą sosu co na patelni się wytworzył. 
Nie potrzeba, ani ziemniaków, ani kompotu bo ananas ma to w sobie.
Smaczne i pożywne.
Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz