I tak oto wygląda mój dżem pomidorowy.
Smakuje podobnie jak biedronkowy.
Oto skład na 4 małe słoiczki
2 kg pomidorów- kupiłam o nazwie Lima
ok 1 kg cukru
sok z 1 cytryny
skórka z cytryny
szczypta soli
no i można dodać dla pikanterii trochę pieprzu lub papryczki chili.
Wykonanie:
Pomidory parzymy i ściągamy skórkę
wkładamy do garnka i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia i rozpadu
wsypujemy cukier ok 70-80 dkg
szczyptę soli
trochę pieprzu lub papryczki chili
Trzymamy na małym ogniu mieszając aż wyparuje woda,
Dodajemy sok z 1 cytryny i skórkę, oczywiście sparzoną i bez białego spodu.
Trzymamy to wszystko na ogniu mieszając aż stanie się przeźroczyste i gęste.
Wkładamy do wyparzonych słoiczków i pod kocyk.
No i mamy dżemik do żółtego sera, wędliny czy też na pieczywo z masłem.
Fajny i ciekawy smak,
Zrobię też dżem pomidorowy po meksykańsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz