wtorek, 18 maja 2021

Mniszek lekarski - pączki ala kapary i kiszonki.

 Na tego typu przetwory należy zebrać sporo paczków mniszka lekarskiego. Mogą mieć trochę łodyżek, ale nie muszą. Im mniejsze tym bardziej podobne do kaparów. 

Kiszenie pączków mniszka.

1l wody,

1 łyżka soli,

ząbek czosnku i co kto woli, jak do kiszonek.

Pączki mniszka zalać wrząca zalewą. Zostawić na ok 1 tydzień do zakiszenia.

Mniszek "ala kapary".

Woda 1 szklanka,

ocet winny 1 i 1/2 szklanki,

sól 1 łyżka,

cukier 1/2 łyżeczki.

Pączki mniszka - jeśli chcecie to możecie oberwać zieloną koronkę wokół pączka.

Zagotować roztwór z powyższych składników.

Pączki sparzyć wrzątkiem. Włożyć do słoików i zalać roztworem. Zakręcić i gotować (parzyć na małym ogniu) 10-15 minut. Zostawić i po 2 dniach gdy najdą tą zalewą można spróbować. Pyszne.

A to już ukiszone i konserwowe paczki mniszka. Wolę te drugie, czyli konserwowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz