niedziela, 5 października 2014

Plackochleb z winogronem

Trochę rzadko tu bywam, ale nadrabiam zaległości sezonowym wypiekiem.
Skorzystałam z przepisu w necie , tylko go trochę przerobiłam na swój sposób. Szukałam przepisu na ciasto z winogronem bo mam winnice na balkonie.
No i znalazłam jako pierwszy przepis TEN
jest to nazwane Schiacciata con l'uva, ciężko wymówić i napisać, ja to nazwałam plackochleb
no i tak przepis zmodyfikowałam

Składniki
60 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej, chlebowej
2 płaskie łyżki soli
6 łyżek cukru
1/2 paczki drożdży
letnia woda
60 dkg winogron
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki rozdrobnionego rozmarynu /świeżego/

Wykonanie:
Zaczyn z drożdży
Do zaczynu dodać mąkę, wodę wg zapotrzebowania, cukier, sól, oliwę z oliwek  i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 2 części.
Formę  wysmarować oliwą, wyłożyć jedną część ciasta i połowę winogron, posypać je 1 łyżką rozmarynu, rozwałkować drugą część ciasta i nałożyć na poprzednia warstwę, tak by zlepić obie części dookoła formy.
Na wierzch nałożyć pozostałe winogrona przyciskając je do ciasta, posypać resztą rozmarynu i polać oliwą z oliwek.

Piec w nagrzanym do ok 200 stopni piekarniku ok 50 minut.
Wystudzić i zajadać / gorące zjedzone nas rozedmie /.

A to foty



Polecam bo smaki ciekawe, bo to proste, tanie i ciekawe.



środa, 10 września 2014

Kanie jak talerze i rydze wśród...

Ciąg dalszy grzybobrania. Oczywiście w innym dniu niż poprzednie.
Tym razem kanie wielkie jak talerze i rydze wśród muchomorów.


Kanie potraktowałam jak schabowego, tylko bez bicia.


Połowa rydzów zjedzona po usmażeniu
połowa zakiszona po raz pierwszy
czy będą smakowały-się okaże za 2 tygodnie



czwartek, 28 sierpnia 2014

Grzybobranie

Patrzcie jak pięknie rosły i ile tego zebraliśmy w niecałe 2 godziny. To nie było zbieranie tylko koszenie:))




jedno wiadro


drugie wiadro


2 x taka paka


A tu jako ciekawostka leśna - inne grzyby

białe

i czerwone



niedziela, 17 sierpnia 2014

Moje kolorowe

Zaczął się czas zbiorów i wreszcie zobaczyłam moje kolorowe ziemniaki
to one i danie z nich kolorowe
białe, różowe i fioletowe

przed ugotowaniem



no i po ugotowaniu podane
wyglądają tak:




wtorek, 15 lipca 2014

Ogromne drożdżowe

Jako, że drożdżowe ciasto większość z nas lubi zrobiłam na niedziele taki ogromny z rodzynkami. Zawsze można go zjeść do herbaty, kawy czy nawet do mleka. To takie uniwersalne ciasto. A, że trochę nas będzie przy stole to wyszedł ogromny drożdżowiec, ale pyszny.
pięknie się upiekł - nie rozwalił się. To taka wielka sztrucla.


 A tu porcja do zjedzenia.

Przepis - jak na każde ciasto dordżdżowe - żadnej filozofii
u mnie już był przepis przy poście o cieście drożdżowym więc nie będę powtarzała.

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa znana jest wielu osobom jako tzw. chłodnik .
Ja i moi domownicy jemy ją jako zupę podawana na ciepło. Za chłodnikiem nie przepadamy.A oto i ona.


Smakuje wybornie. Szczególnie w ciepłe dni.
Przepis bardzo prosty:
Wiśnie drylowane, lub z pestkami. Ilość - ja użyłam 30 dkg
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżki
cukier
szczypta soli
śmietana do zupy.
makaron - jak do rosołu.
Wykonanie 
Wiśnie zalewamy wodą ok 3 litrów i gotujemy krótko z dodatkiem cukru - ilość wg uznania plus szczypta soli.
Po ugotowaniu dodajemy rozrobiona mąkę ziemniaczaną z zimną wodą dla  zagęszczenia zupy. Mieszamy.
Dodajemy śmietanę i zupa gotowa.
Podajemy z makaronem na ciepło lub na zimno.


Ciasto wiśniowo-czekoladowe

Czas zbioru różnych owoców, w tym i wiśni. Można z niej robić rożne przetwory i dodawać ja do deserów oraz piec z nią placki.

Na blogach jest wiele przepisów na ten sam placek
oto mój


A przepis 
6 jajek na dużą formę prostokątną
200ml śmietany 12%
40dkg mąki pszennej
100g czekolady 
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z połowy cytryny - małej
wiśnie drylowane ok 25dkg
Wykonanie
mąkę wymieszać z proszkiem i pokrojoną czekoladą plus szczypta soli
białka ubić z sokiem cytryny na sztywno
żółtka cukier, cukier wanilinowy, śmietanę wymieszać robotem 
dodać mąkę, mieszać powoli łyżką, na końcu dodaę pianę i lekko wymieszać.
Wyłożyć na formę wyłożoną papierem lub natłuszczoną
1/2 porcji ciasta
na to położyć wydrylowane wiśnie i przykryć resztą ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok godziny.
Pozypać cukrem pudrem i polać sosem czekoladowym jeśli ktoś ma na to ochotę
wisienka na górze
Ten sam placek sprawdza się w wersji bez śmietany ale z dodatkiem 1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła