Dzisiaj pyszne ciasto wg przepisu siostry Anastazji z książki pt.:Ciasta z owocami siostry Anastazji".
Myślę, że wspaniałe na każdą większą okazję , a szczególnie na Walentynki. Ja zrobiłam na spotkanie rodzinne.
Mydło i powidło czyli wszystko. Myślę, że jakoś to ogarnę. Zapraszam na mojego bloga do szperania.
Dzisiaj pyszne ciasto wg przepisu siostry Anastazji z książki pt.:Ciasta z owocami siostry Anastazji".
Myślę, że wspaniałe na każdą większą okazję , a szczególnie na Walentynki. Ja zrobiłam na spotkanie rodzinne.
Na tego typu przetwory należy zebrać sporo paczków mniszka lekarskiego. Mogą mieć trochę łodyżek, ale nie muszą. Im mniejsze tym bardziej podobne do kaparów.
Kiszenie pączków mniszka.
1l wody,
1 łyżka soli,
ząbek czosnku i co kto woli, jak do kiszonek.
Pączki mniszka zalać wrząca zalewą. Zostawić na ok 1 tydzień do zakiszenia.
Mniszek "ala kapary".
Woda 1 szklanka,
ocet winny 1 i 1/2 szklanki,
sól 1 łyżka,
cukier 1/2 łyżeczki.
Pączki mniszka - jeśli chcecie to możecie oberwać zieloną koronkę wokół pączka.
Zagotować roztwór z powyższych składników.
Pączki sparzyć wrzątkiem. Włożyć do słoików i zalać roztworem. Zakręcić i gotować (parzyć na małym ogniu) 10-15 minut. Zostawić i po 2 dniach gdy najdą tą zalewą można spróbować. Pyszne.
A to już ukiszone i konserwowe paczki mniszka. Wolę te drugie, czyli konserwowe.
Mniszek lekarski zalewa nas w maju. Co robić? Jak on wygląda? Jego zalety? W Internecie jest mnóstwo informacji o nim.
Teraz czas na książki. Idźcie do księgarni. Nie w marketach , ale w księgarniach jest miejsce na książki. Ja mam u siebie te:
Teraz do rzeczy. Wikipedia zamieściła obraz mniszka lekarskiego:O zakwasie z czerwonych buraków jest ciągle głośno. Wypiłam już 2 butelki. Nastawiony kolejny słój. Polecam by przed zakiszeniem przeczytać pozytywne i negatywne skutki picia tego zakwasu.
Oto mój zakwas
Moje zmiany? Woda zwykła kranówka zimna. Nie przejmowałam się jej jakością bo i tak reakcja ją przerobiła. Na 3 litry wody 3 płaskie łyżki soli. Zero cukru. Czosnku 12 ząbków, 10 sztuk ziela angielskiego i 6 liści laurowych. Trochę zakwasu z pierwszego ukwaszenia, w pierwszym kwaszeniu była woda spod ogórków dodana w ilości 3 łyżek, by zakwas zastartował. Udał się i jest pyszny. Tylko codziennie tak jak ta Pani pozaglądałam do niego i poprzelewałam wodę łyżką by się to wymieszało. Polecam.
Super danie dla vegetarian i wegan i dla smakoszy. Przepis zobaczyłam tutaj i bardzo mi się spodobał.